Historia

Swedish iRacing League grundades den 12 februari 2018 av inititivtagaren Magnus Vallström. Då med det ursprungliga namnet iRacingVGP. Magnus bestämde sig för att försöka etablera en helsvensk iRacing-liga då det var något som han tyckte saknades. Sagt och gjort så sattes ett forum upp där regler och struktur över hur ligan skulle funka började ta form. Målet var att med lite envist gnetande kanske få ihop en 15-20 förare till den första testsäsongen som skulle köras med Ferrari och Ford GTE.

4 Mars öppnade tillslut registreringen till den första säsongen och 9 dagar senare var de 36 platserna fullbokade. Succé!

Första racet skulle komma att köras på Mazda Raceway Laguna Seca. 30 förare kom till start och segrade gjorde säsongens fullständiga dominant; Josef Fällgren. Fällgren skulle komma att vinna 5 utav 6 race och var mer eller mindre ohotad till titeln av Säsong 1. Calle Jansson vann det tredje racet på Daytona och slutade på andra plats i resterande 4 race som han deltog i. På tredje plats säsong 1 hade vi Viktor Dravegård som även i race var en flitig gäst på sista podiumplatsen. 4 av 6 race åkte han in på tredje plats. I det stora hela var första testsäsongen en succé där det bjöds på god uppslutning till alla race samt bra och ren körning.

Redan tidigt in i säsong 1 började Joachim Ljunggren visa stort intresse och engagemang över att hjälpa till med ligan. Ganska snabbt insåg vi båda att vi kompletterade varandra bra och hade ungefär samma driv till att vilja pusha saker framåt vilket underlättade. Vid det här laget så hade jag redan hjälp från ett gäng personer, främst när det kom till att ha ett fungerande domarteam. Jocke hjälpte i säsong 1 främst till med grafiska biten vilket gav ligan ett lyft.

Inför säsong 2 så bestämde vi ganska snabbt att vi skulle gå vidare från iRacingVGP och på riktigt grunda Swedish iRacing League. Vi började arbeta fram strukturella förbättringar, främst när det kom till kommunikationen med våra medlemmar i form av en mer strukturerad Discordserver samt en seriösare facebookgrupp.

När registreringen öppnade för säsong 2 så tog det inte alltför lång tid innan vi började diskutera ifall vi skulle utöka ligans maxantal av förare. Intresset var fortsatt stort och samtidigt som vi tappat endel förare från säsong 1 så skulle det ändå bli ännu fler som gick med i säsong 2. Vårt utökade maxantal på 50 ordinarie förarplatser fylldes. Glädjande!

Säsong två började utan några större överraskningar. Josef och Calle gjorde upp om segern i de inledande racen. Medan Henrik Lindoff, Wilhelm Wiberg och Victor Dravegård gjorde upp bakom. Dravegård hade visserligen en halvknackig första halva på säsongen med en 15e samt 6e plats.

Josef Fällgren skulle tyvärr efter de två första racen missa resten av säsongen av diverse anledningar. Detta gjorde att Calle såg ut att tämligen enkelt kunde säkra mästerskapet då han tog 3 raka segrar. En uppstickare denna säsong var Henrik Lindoff som levererade toppresultat varje race. Tre andraplatser tex. Detta gjorde att Henrik smög med bakom Calle. Och när Calle missade näst sista racet så blev det ett man mot man-avgörande i sista racet på Circuit of The Americas. Men Calle visade kyla och kunde ganska enkelt köra hem en seger och säkra mästerskapet. Henrik Lindoff tog en välförtjänt andraplats i sluttabellen följt av Victor Dravegård på 3e plats.

Wilhelm Wiberg såg länge stark ut i säsong två och radade upp stabila topp-5 placeringar. Dessutom landade han sin första SIL-seger i karriären på Watkins Glen. Men efter att ha fått bryta på Bathurst och blivit diskad på COTA så kunde han inte hålla Dravegård stången i kamp om 3e platsen.

Vi såg många nya förare under säsongen vilket var roligt.

Till säsong två testade vi även att broadcasta på Youtube. Magnus Vallström agerade kommentator med Marco Mogren som bisittare vid ett par tillfällen och Joachim Ljunggren skötte produktionens grafik och utseende. Feedbacken var god vilket var kul, men det förberedande jobbet var ganska tungt. Så vi får se i framtiden ifall vi kommer köra mer broadcast från våra race.

I skrivande stund har vi ett crew på 10 personer. Vi har till säsong 3 tagit fram vårt egna forum samt är påväg att lansera en egen hemsida där alla förare kommer att synas som sig bör på ett racingcommunity.

 

And the story continues…