Joachim Ljunggren - 64

Ålder: 47
Stad: Göteborg
Team:
Mästerskapstitlar: 0
Körda race: 12
Bästa placering: 3
Vinster: 0
Pallplatser: 1
Karriärpoäng: 150

Biografi

Data började jag gilla redan på 70-talet, ja så gammal är jag ser ni. Det hände när jag var med familjen på en campingplats på Öland med vår Renault R4 och en Combicamp (Googla) och vi gick in i något ruckel nere vid havet. Där inne stod ett Space Invaders arkad och jag var fast. Jag märkte där och då att det här med data, det var för mig det. Detta borde varit när jag var sex eller sju år. Alltså 1976-77.

Det hela exploderade lite smått, låt oss kalla det ”pre big bang” när vi var på födelsedagskalas hos min kusin och han hade ett TV spel från Atari. En Atari 2600 med Outlaws, Space Invaders, Pac Man och Defender. Jag kommer än idag ihåg den dagen vi fick gå in i hans rum (Han var ca 10 år äldre än oss andra kusiner och hans rum andades mopedburen ungdom och allvetande). Det var episkt, magiskt och otroligt att bli insläppt där och se dessa spel och få prova! Där och då var jag helt såld.

I samma veva upptäckte jag Pole Position och Sprint i någon lokal pizzeria (fanns det pizzerior i Sverige 1978?). Pappa tittade också på racing på SVT. Jag kommer fortfarande ihåg när vi satt och tittade och Ronnie kraschade på Monza.

Jag fick en Aurora bilbana någonstans i det där tidevarvet också och kommer ihåg lådan den låg i med förare som Jackie Stewart, Ickx. Fittipaldi, m fl på omslaget. Det var något speciellt med deras ansikten och ögon. Någon som var unikt där som jag aldrig varit med om innan. Män som gör farliga saker som går fort antar jag. Det finns mycket att säga om mitt dataintresse här men det hör inte riktigt hit med racingen. Men min första data var en Texas TI-99/4A som jag fortfarande har kvar. Sen blev det C64 som vi gjorde två spel på som vi sålde och tjänade lite pengar på. Sen Amiga och slutligen PC/Mac.
Vid det här laget kan man säga att mitt intresse var cementerat i det undermedvetna. Redan här väntade jag nog på att iRacing skulle dyka upp. Väntan skulle bli lång och svår.

Under 30 år sökte jag efter SIMULATORN, gick igenom Revs på C64, Lotus Esprit och Test Drive II på Amiga. GP2, GP3, GP4, Indy500, Grand Prix Legends på PC. Grand Prix Legends var nog faktiskt första spelet som började likna något. Kommer ihåg känslan när jag satte mig där i kontorsstolen med någon ratt utan force feedback och trampade på gasen och jag på något sätt känner kraften från motorn! Jag ser också bilen kränga från rotationen från drivlinan. Första gången någonsin blev jag rädd för kraften i bilen. Nu var det ingen lek längre. Dock körde jag det aldrig jättemycket. Jag vågade aldrig antar jag.
Sen blev det konsoll med PS2 och GranTurismo2. Det körde jag jättemycket, med handkontroll. Vann jag inte moddade jag bara bilen tills jag kunde vinna hur lätt som helst. Jag körde tom tricket med att tejpa fast gasknappen och styrspaken och kunde låta bilen vinna race på ovaler helt själv. Geni!
Det blev lite mer GranTurismo och Rallysport Challenge och Burns Rally.

Nu tror ni kanske historien är slut men det är den inte! För 2013 hände det något. Jag har nu fru och två barn och vi håller på och renoverar och bygger ut huset men jag ser en kille på Youtube som kallar sig för Empty Box. Han kör något som heter iRacing som jag ALDRIG hört talas om. Det ser ju helt verkligt ut skriker jag! Och jag sätter mig och kollar inspelade lopp efter lopp. Inga idiotiska bumpercars som i GranTurismo utan det är riktig körning! Leta luckor, avvakta, taktik. Jag tror inte det är sant!

Men eftersom vi har fullt upp så inser jag att jag inte har tid med detta just nu så jag väntar i ett år. I november 2014 skaffar jag då iRacing. Köper en data med tre skärmar för just detta och ställer upp på skrivbordet med en Logitech DFGT ratt och en köksstol. Det funkar och jag kommer fortfarande ihåg mitt första race i iRacing. Benen skakar av nervositet vid starten när vi står där på gridden och väntar på grönt ljus. Bakom mig ser jag någon som laddar fullt och gör en tjuvstart och drar rätt in i baken på mig så min bil blir skrot. Så började mitt första race och det blir minus på iR direkt.
Men körde gjorde jag, oj vad jag körde första året!

Mazda och sen massa Skip Barber. Hittade ligor, vänner, och att lopp sändes live på Youtube. Det var helt magiskt!
Nu ca fyra år senare är jag kvar. Har slutat med Skip Barber nästan helt och det senaste åren kört mest GT3 och GTE.
Jag har under dessa år uppgraderat till en rSeat RS1 rig, Rift, Simucube rattbas, HE pro pedaler, buttkicker. Dock samma data och samma skärmar, men jag kör enbart med VR.

Jo, en sak till innan jag avslutar denna långa presentation. Jag började min måla bilar karriär redan till GP3 (eller om det var GP2). Jag målade F1 bilarna och uppdaterade dem till rätt säsong med rätt sponsorer. Jag tror om ni Googla att ni fortfarande kan hitta bilder på detta. Och här är jag än idag och målar bilar för teamet jag är med i, Team Buschfink Racing. Jag gör även bilar för andra utanför teamet.

Så för att avsluta, om vi kör tätt ihop i ett race. Kom nu ihåg att inte köra på mig, för då kan det hända att jag gör ett sk ”FUCK YOU SKIN” till nästa race till din ära.