Rapport Race #5 – Bambi På Hal iSuzuka

Suzuka, Japan – 2018-10-02

Det är halt, det är mycket halt. Precis som vanligt en varm dag på Suzuka är det svårt att få grepp. Förare kämpar i sitt anletes svett för att hålla bilen pekad åt rätt håll, för att inte förstöra däcken helt, för att få stopp innan de plogar in i någon kollegas bil och då talar jag bara om träningen än.

Själv gillar jag Suzuka, trots att jag ogillar när det är halt. Det är en mycket varierad bana med en hel del utmaningar men med GTE-bilar är det svårt att köra om. Upplagt för att satsa hårt på kvalet alltså. Och det satsades på sina håll, det vill jag lova. Själv lyckades jag bara sätta ett av fyra kvalvarv men startade ändå på personbästa 12:e plats.

En av Suzukas signaturkurvor är 130R, en mycket snabb vänstersväng som oftast tas på 5:e växeln när det är varmt ute. Den här tävlingen ställde kurvan till det för många; Rickard Allardh och Andreas Dahlström bara för att nämna några.

Framåt slutet av loppet när däcken är slitna, det är då det verkligen gäller, det är då det börjar bli svårt. Spoon är mycket nyckeln till så mycket när man känner att däcken har ungefär samma grepp som Bambi på hal is samtidigt som man måste både styra och bromsa lite, gasa igen innan man kör ut ur andra delen av Spoon. I utgången börjar det dessutom luta nerför och blir ännu mindre grepp precis när man vill pressa gaspedalen genom golvet och bara komma iväg.

De stora kanonerna var inte med den här veckan så istället tog Wilhelm Wiberg chansen och vann med god marginal före Marcus Simonsson och ligafarsan Magnus Vallström. Grattis till er tre!

Redaktörn själv lyckades nå sitt mål för säsongen och klämde sig in på topp 10 så nu får man väl sätta ett nytt mål på att vara topp 10 i sluttabellen. Det blir en utmaning det.

Till er som undrar varför det här är rapport 5 och den förra var 3…. vi körde två race förra gången. Nästa vecka bär det av till USA, Road Atlanta. Då blir det en rejäl stek eller burgare istället för den sushi publiken körde som snacks denna vecka. Hoppas både mat och racing håller hög klass och vi ses där!

/ Redaktörn